Zakelijke schadeverzekeringen

Naast particuliere schadeverzekeringen heb je ook schadeverzekeringen voor je onderneming. Binnen je bedrijf maak je ook een overzicht van de risico’s die je loopt, op basis van dit overzicht kun je bepalen of je bepaalde verzekeringen wel of niet nodig hebt.

Je moet zakelijke verzekeringen los zien van particuliere verzekeringen, heb je bijvoorbeeld particulier een rechtsbijstandsverzekering dan geldt deze niet binnen je bedrijf.

Hieronder staat een opsomming van de belangrijkste schadeverzekeringen:
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Gebouwenverzekering
  • Inventarisverzekering
  • Bedrijfsrechtsbijstandsverzekering
  • Ziekteverzuimverzekering
  • Overige zakelijke schadeverzekeringen

Er is een verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen en een beroepsaansprakelijkheid verzekering. Bedrijfsaansprakelijkheid is vergelijkbaar met een WA verzekering, maar dan voor een bedrijf, dit dekt schade de je bij derden veroorzaakt en bijvoorbeeld schade die je personeel bij elkaar veroorzaakt.

De beroepsaansprakelijkheid is alleen van toepassing voor specialistische beroepen, zoals artsen, advocaten en accountants. Als deze fouten maken in hun werk en daardoor cliënten gedupeerd raken dekt deze verzekering dat.

Gebouwen- en inventarisverzekeringen zijn vergelijkbaar met de inboedel- en opstalverzekering particulier. Je verzekert hierbij het bedrijfsgebouw en de inventaris die in het gebouw staat. Zorg ook hier voor een goede schatting van de verzekerde waarde en stel dit regelmatig bij indien deze waarde verandert.

Een bedrijfsrechtsbijstandsverzekering kan nuttig zijn op het moment dat je in een rechtszaak belandt, je hoeft dan niet zelf een dure advocaat in te schakelen.

De ziekteverzuimverzekering is alleen van toepassing als je personeel hebt. Als een personeelslid ziek wordt dan moet je hem/haar een bepaalde tijd salaris blijven doorbetalen. Hierdoor kom je vaak met dubbele personeelslasten te zitten, je moet namelijk ook een vervanger regelen als iemand langere tijd ziek is. Deze verzekering dekt de kosten van het zieke personeelslid.

Ook bij zakelijke schadeverzekeringen moet je goed kijken naar wat je echt nodig hebt. De verzekeringen moeten aansluiten bij je bedrijf, ook hier moet je ervoor zorgen dat je niet onderverzekerd, oververzekerd of dubbel verzekerd bent.
Reactie plaatsen