De VAR verdwijnt. Wat nu?
08 december 2015 

De VAR verdwijnt. Wat nu?

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt

Voor jou als ZZP’er of interimmer is het bezit van een VAR vanzelfsprekend. Zonder VAR geen opdracht of geen betaling, hoor ik vaak. Toch gaat de VAR met ingang van 1 april 2016 verdwijnen. Er komt een systeem van modelovereenkomsten voor in de plaats. Wat betekent dit nu voor jou?

Modelovereenkomsten

De Belastingdienst publiceert op haar website modelovereenkomsten. Er zijn een aantal algemene modellen. Ook zijn er specifieke modelovereenkomsten voor bepaalde branches. Als je gebruik maakt van een goedgekeurde modelovereenkomst, dan is er geen dienstbetrekking. Daardoor heeft je opdrachtgever de zekerheid, dat er achteraf geen loonheffingen en/of premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn over jouw beloning.

Traject

De invoering van het nieuwe systeem is opgedeeld in een voorbereidings-, implementatie- en uitvoeringsfase:

  • De voorbereidingsfase loopt tot 1 april 2016. Daarin publiceert de Belastingdienst steeds meer modelovereenkomsten.
  • De implementatiefase loopt van 1 april 2016 tot 31 december 2016. In die periode geeft de Belastingdienst geen nieuwe VAR’s meer af en vervallen alle bestaande VAR’s. De Belastingdienst legt in deze periode nog geen sancties op aan opdrachtgevers, indien zij nog niet volledig met het nieuwe systeem werken.
  • Vanaf 1 januari 2017 start de uitvoeringsfase. Vanaf dat moment geldt het nieuwe systeem volledig en gaat de Belastingdienst ook sancties opleggen.

ZZP’er of interim

Als je al een lopende VAR hebt, dan hoef je niets te doen. Alleen als er nog geen VAR is of je huidige werkzaamheden sluiten niet meer aan bij je VAR, dan moet je een nieuwe aanvragen. Daarnaast raad ik je aan om je te gaan voorbereiden op het nieuwe systeem. Kijk eens op de website van de Belastingdienst of er een voor jou geschikte modelovereenkomst is. Sluiten de bepalingen goed aan bij jouw eigen werkwijze of moet er nog aan gesleuteld worden? Neem vanaf volgend jaar contact op met je opdrachtgevers om jullie afspraken te vertalen naar de nieuwe modelovereenkomst.

Opdrachtgever

Maak je gebruik van ZZP’ers als flexibele schil? Zorg er dan voor, dat je in 2016 met hen een goedgekeurde modelovereenkomst afsluit. Let er op, dat de feitelijke werkzaamheden van de ZZP’er goed aansluiten bij datgene wat in de overeenkomst staat. Zorg dat je administratie ook op dit punt op orde is. Alleen dan voorkom je het risico op naheffingen.
Op dit moment moet de nieuwe wetgeving nog definitief worden goedgekeurd. Er zijn inmiddels zo veel voorbereidingen op het nieuwe systeem, dat ik verwacht dat deze goedkeuring er gaat komen.

evert
Door

evert

op 29 Apr 2016

Daar moet ik met nog eens goed in verdiepen. Ik was net gewend aan de VAR verklaring.

Reactie plaatsen