Een beter pensioen in drie stappen
25 juni 2017 

Een beter pensioen in drie stappen

Afgelopen week kreeg ik een vraag van een klant waarvan ik denk dat het ook voor jou relevant is. Zijn vraag was hoe hij nou met zijn pensioen moet omgaan. Hoe zit dat met de negatieve rente die banken gaan rekenen? En hoeveel invloed gaat de sterk toenemende levensverwachting in de nabije toekomst hebben als gevolg van betere medicatie en technieken?
Als je het over pensioenopbouw hebt, dan zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen:

 • Op welke leeftijd wil je qua inkomen niet meer afhankelijk van werk zijn?
 • Hoe is de gezondheid van jou en je partner?
 • En hoe oud word je?

Deze vragen zijn voor vrijwel iedereen moeilijk te beantwoorden. Er is, naar mijn mening, één vraag die (met een beetje denkwerk) wel beantwoord kan worden:

Hoeveel geld heb ik nodig als ik morgen stop met werken?

Het antwoord op deze vraag kun jij in drie stappen bepalen:

 • Stap 1
  Door inzicht te brengen in je noodzakelijke en gewenste uitgaven, weet je hoeveel je maandelijks nodig hebt. Het Nibud heeft daarvoor een handige rekentool.
 • Stap 2
  Bepaal hoelang je (gemiddeld) nog leeft. Via deze link weet je dit binnen 30 seconden.
 • Stap 3
  Mail de uitkomsten van deze twee stappen naar ons en wij berekenen wat jij morgen nodig hebt.

Mocht je de uitkomst van mijn berekening nog niet op je rekening hebben staan, lees dan verder.

Hoe zorg ik dat ik voldoende geld heb om met pensioen te gaan?

Door de lage rente ben je voor pensioenopbouw aangewezen op beleggingen. Of de rente structureel weer omhoog gaat, weet niemand. Er is geen mens die met zekerheid weet hoe de toekomst eruitziet, maar dat wisten we in het verleden ook niet.

In hoeverre heeft de wereldeconomie invloed op mijn pensioen?

Ik verwacht dat er economisch gezien de aankomende decennia heel erg veel gaat veranderen. De macht van de wereld was in de geschiedenis op díe plek waar het geld was. Het westen (Europa, VS) leeft al jaren op krediet. En waar hebben wij dit krediet? In de oostelijke landen waaronder China. Chinese bedrijven nemen nu al veel bedrijven aan de westkust van de VS over en hebben ook op die manier dus veel macht.
Als je daar meer over wilt lezen, dan kan ik je het boek “De eeuw van Azië” aanbevelen. Het is al iets ouder, maar geeft zeker een leuke visie op de toekomst. Wat de toekomst ook gaat brengen, het zal van invloed zijn op jouw en mijn pensioen.

Wat helpt mij een goed pensioen op te bouwen?

Nu hebben we sinds enkele jaren ook diverse internetvaluta’s ook wel Crypto Currency genoemd. De bekendste is Bitcoin, maar ook munten als Litecoin en Ethers worden steeds bekender. Wat veel mensen niet weten, is dat deze “munten” voortkomen uit ICT-systemen. Deze systemen zullen de wereld flink op zijn kop kunnen zetten. Als deze Crypto Currency systemen ervoor zorgen dat je met weinig inspanning werk kunt blijven doen, dan hoef je misschien geen pensioen op te bouwen.

Vanuit het oogpunt van rendement zijn deze valuta trouwens ook interessant. Rendementen van een paar honderd procent zijn geen uitzondering en kunnen helpen in een financieel onafhankelijk toekomst.

Maar andere beleggingen, zoals je eigen huis of ander onroerend goed, aandelenfondsen kunnen ook een goede bijdrage brengen. Het fijne aan aandelenfondsen is overigens dat zij wel een voorspelbaar karakter hebben en dat je met het berekenen van de normaalverdeling met de standaarddeviatie vrij nauwkeurig de uitkomst kunt berekenen.

Mijn visie op pensioenopbouw

Mijn visie is dat er weinig zeker is, behalve de dag van vandaag. Het is zeker belangrijk een pensioenplan te maken. Maar het is belangrijk deze jaarlijks te herzien aan de op dat moment geldende rente, levensverwachting, persoonlijke behoefte en misschien wel een andere partner ;).

Kort gezegd: ik adviseer je doelen te stellen, maar de weg daarheen flexibel te houden. Eigenlijk net zoals het opbouwen van je bedrijf.

Wil je ook een pensioenplan maken of heb je andere vragen, neem dan contact op.

Reactie plaatsen