Wat zijn de voordelen van een Holding-BV boven een Werk-BV?
04 maart 2015 

Wat zijn de voordelen van een Holding-BV boven een Werk-BV?

Sinds het intreden van de “Flex-bv wet” per 1 oktober 2012 stappen steeds vaker ondernemers van een eenmanszaak naar een BV-structuur. Als je in een eenmanszaak werkt dan heb je één overzichtelijke onderneming, maar bij een BV hoor je vaak dat er naast de BV waarin de onderneming (Werk-BV) zit er ook een Holding-BV is. Is het verstandig om een Holding-BV te hebben? En wat is eigenlijk een Holding-BV?

Wat is een holding en wat kun je ermee?

Wanneer de aandelen van de BV niet rechtstreeks privé bij jou in bezit zijn, maar via een Holding-BV dan is er sprake van gescheiden vermogen en hiermee haal je de aansprakelijkheid meer uit de privésfeer.

Een Holding-BV maakt het namelijk mogelijk om vermogen zonder belasting af te dragen uit de risicosfeer van de Werk-BV te halen. Hiermee kun je pensioen, overtollige liquiditeiten, speciale machines en een bedrijfspand buiten de balans van de Werk-BV plaatsen. Eventuele schuldeisers van de Werk-BV kunnen hierop dan geen aanspraak maken mocht het even wat minder goed gaan met je bedrijf.

Welke voordelen zijn er nog meer aan een Holding-BV?

Met een Holding-BV kan er gebruik gemaakt worden van de deelnemingsvrijstelling. Op deze manier kan de Werk-BV zonder belastingheffing vermogen uitkeren aan de Holding-BV. Op deze manier kan de Werk-BV overzichtelijk blijven.

Deze deelnemingsvrijstelling is ook van toepassing wanneer de Werk-BV verkocht wordt. Eventuele verkoopwinsten worden met een Holding-BV niet direct belast, terwijl er zonder zo’n deze BV direct 25% belasting in box 2 betaald moet worden.

Daarnaast is het mogelijk de verplichtte minimale loon omlaag te brengen. Als je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) vooral zelf verantwoordelijk bent voor de omzet, dan wil de fiscus in de regel de “afroommethode” toepassen. Dat betekent dat ongeveer 70% van de bruto winst als loon moet worden uitbetaald. Heeft u echter een holdingstructuur, dan mag voor iedere BV een kostenaftrek in aanmerking worden genomen. Op deze manier valt uit gebruikelijk loon lager uit.

Op welke manier kun je een holdingstructuur opzetten?

Wanneer de huidige BV een Dochter-BV opricht dan kunnen in deze Dochter-BV alle zaken die je wilt afscheiden van je huidige BV ingebracht worden in deze nieuwe Dochter-BV. De nieuwe Dochter-BV wordt dan de nieuwe Werk-BV en de oude Werk-BV krijgt een nieuwe naam en wordt Holding-BV. In de Holding-BV laat je dan bijvoorbeeld het bedrijfspand, je pensioenopbouw en eventuele overtollige liquiditeiten.

Ik hoor graag of je geholpen bent met dit artikel. Laat een bericht achter via onderstaand contactformulier. Ook als je vragen hebt over mijn blog hoor ik dit graag. Neem dan gerust contact met mij op.

Reactie plaatsen