Belastingdienst betalingsverkeer: via zakelijke of privérekening?
05 december 2013 

Belastingdienst betalingsverkeer: via zakelijke of privérekening?

Vanaf 1 december 2013 mag je nog maar één rekeningnummer gebruiken voor het betalingsverkeer met de belastingdienst. Wat zijn hiervan de consequenties en moet je dan een zakelijke of privérekening opgeven?

Afgelopen jaar is er veel te doen geweest over fraude met toeslagen, waarbij mede Europeanen betrokken waren. Het grootste probleem van deze fraude zat hem in de beperkte controle van de fiscus rondom de aanvragen die gedaan werden, omdat men wilde dat de aanvrager zo snel mogelijk zijn geld zou krijgen.

Daarnaast is er in het najaar nog een fraude aan het licht gekomen. De Postbodefraude. Hierbij had een Haagse postbode diverse brieven van de Belastingdienst niet afgeleverd bij de rechthebbende. Vervolgens was het voor deze postbode makkelijk te frauderen waarmee ruim 200.000 euro werd “verdiend”. De belastingdienst vroeg namelijk in de betreffende brieven om het rekeningnummer van de rechthebbende om geld op zijn rekening te kunnen storten. De postbode vulde hier zijn eigen rekeningnummer op in en vervolgens werd het geld gestort.

Om bovengenoemde te voorkomen staat er in het belastingplan 2014 dat je voortaan maar één rekeningnummer mag gebruiken voor het uitbetalen van toeslagen, inkomstenbelasting en omzetbelasting. Daarnaast wil de fiscus deze toeslagen en voorschotten alleen nog via DigiD behandelen.

Wanneer moet u dit rekeningnummer bepalen?

De belastingdienst zal je binnenkort per brief vragen op welk bankrekeningnummer in de toekomst gebruikt mag worden. Je hoeft dus nu nog niets te doen, maar kunt rustig afwachten.  Maar wat kies je dan? Je zakelijke of privérekening.

Veel ondernemers hebben de zakelijke en privé inkomsten en uitgaven gescheiden. Dit is ook altijd bij ons kantoor het advies geweest. Hierom zijn wij ook niet erg enthousiast over deze nieuwe regeling, maar willen er positief mee omgaan.

Als administratiekantoor adviseren wij je daarom je zakelijke rekening op te geven. Vanuit je boekhouding zullen wij dan je zakelijke en privé belastingen op de juiste manier boeken, waardoor er weer overzicht ontstaat.

Maar als ik toch mijn privé rekeningnummer wil opgeven? Ik kan mij voorstellen dat je niet wilt dat een medewerker je privébelastingen kan zien. Als je ons dan een lijst aanlevert van de ontvangen belastingbedragen op je privérekening, dan zullen wij deze alsnog verwerken.

Reactie plaatsen