Man-Vrouw Firma

De man-vrouw firma is een VOF, maar dan speciaal voor partners (privé). Het is dus een samenwerking tussen een man en een vrouw die ook privé een stel vormen. Voor de man-vrouw firma gelden verder dezelfde regels als voor een VOF. Het is belangrijk om te beseffen dat het gaat om een gebruikelijke samenwerking. Er moet sprake zijn van een samenwerking die ook tot stand was gekomen als er geen sprake was van een privé relatie tussen beide personen.

Neem bijvoorbeeld een tandarts en zijn assistente. Het is niet gebruikelijk dat een tandarts een samenwerking aangaat met zijn assistente in de vorm van een VOF. De tandarts heeft normaal gesproken de assistentie in loondienst. Als de vrouw van de tandarts als assistentie werkzaam is dan is het dus geen gebruikelijke samenwerking. Ook al zouden ze in een man-vrouw firma zitten, de vrouw kan geen gebruik maken van ondernemersregels omdat ze formeel niet als ondernemer wordt aangemerkt.

Het criterium is dus of het gebruikelijk zou zijn om te gaan samenwerken zonder dat je al een privé relatie met elkaar had. Als je aan dit criterium voldoet is het handig een man-vrouw firma te beginnen, omdat je dan beide als ondernemer wordt aangemerkt en volledig gebruik kunt maken van de belastingregels voor ondernemers.
Reactie plaatsen