Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest eenvoudige rechtsvorm, je schrijft hier een bedrijf in met één eigenaar. Je kunt dit inschrijven bij de kamer van koophandel, je gaat als eigenaar van het bedrijf naar de kamer van koophandel, beantwoordt een paar vragen, zet je handtekening en het bedrijf is ingeschreven. Deze inschrijving is kosteloos en je wordt uitgenodigd voor seminars en bijeenkomsten die de KvK organiseert.

De ondernemer is hoofdelijk aansprakelijk bij deze rechtsvorm. Dat houdt in dat wanneer het bedrijf in de schulden komt, de ondernemer hiervoor ook privé aansprakelijk is. Er wordt juridisch dus geen onderscheid gemaakt tussen het zakelijke en privé vermogen. In feite komt het erop neer dat wanneer je bedrijf failliet gaat en je hebt bijvoorbeeld zelf een huis, spaarrekening of auto, deze gebruikt worden om de zakelijke schulden te betalen.

Voor de belastingdienst valt je winst onder “winst uit onderneming”. Je betaalt hier als ondernemer belasting over in box 1, dit is vergelijkbaar met belasting betalen over je salaris. Er zijn een aantal belastingvoordelen voor ondernemers met een eenmanszaak. Een eenmanszaak wil niet zeggen dat er niet meerdere mensen mogen werken. Je mag als ondernemer altijd personeel aannemen, je kunt dus best een eenmanszaak hebben waar 10 mensen werken. Er mag echter maar één ondernemer/eigenaar zijn.

Het inschrijven van een eenmanszaak is dus laagdrempelig, afgezien van een bezoek aan de kamer van koophandel heb je geen verdere verplichtingen. De kosten zijn laag, maar er zitten wel risico’s aan in het geval het mis mocht gaan met je bedrijf. Veel ondernemers beginnen met deze vorm en vaak is dit ook de beste keus. Vooral als je geen hele grote risico’s neemt is de kans dat je failliet gaat en met een grote restschuld blijft zitten relatief klein. De belastingvoordelen wegen dan zeker op tegen het risico.

Je kunt overigens altijd van rechtsvorm veranderen als je er na een paar jaar achter komt dat een andere rechtsvorm toch beter bij je past. Dit zijn wel ingrijpende wijzigingen dus het is aan te raden meteen de juiste keuze te maken.
Reactie plaatsen