Modern ondernemen vraagt om modern boekhouden...
30 april 2012 

Modern ondernemen vraagt om modern boekhouden...

De tijd van lange onbegrijpelijke jaarrekeningen, bonnetjes in schoenendozen en stoffige boekhouders met technische verhalen is definitief voorbij. De ondernemer van vandaag wil real-time inzicht in z’n cijfers, duidelijke rapporten op één a4tje en een financieel adviseur in plaats van een boekhouder.

De snelheid waarmee bedrijven tegenwoordig worden opgericht en groeien is ongekend, als ondernemer kun je het je niet meer veroorloven om de jaarcijfers pas maanden na afloop van het jaar te krijgen. Ondernemers die in de huidige markt willen overleven moeten continu op de hoogte zijn van de financiële stand van zaken, beslissingen nemen op basis van een jaarverslag van vorig jaar is er echt niet meer bij.

Weinig boekhouders houden de ontwikkelingen bij

Met toenemende verbazing kijk ik naar de aanpak van de meeste boekhouders, de aansluiting met het bedrijfsleven en met de ontwikkelingen binnen het ondernemerschap is ver te zoeken. Veel boekhouders werken nog zoals het in de boekjes wordt aangeleerd, jammer daarbij is dat deze boekjes zijn gebaseerd op de oude boekhoudmethoden uit een stoffig verleden.

Het kan anders, een nieuwe generatie financials begint de markt te veroveren evenals een nieuwe generatie software om dit te ondersteunen.

De nieuwe generatie financials

Deze nieuwe generatie kenmerkt zich door een focus op het toevoegen van waarde, de wensen van de ondernemer zijn het uitgangspunt en niet de eisen van de belastingdienst. We doen de boekhouding niet één keer per kwartaal omdat er dan toevallig een BTW aangifte moet worden ingestuurd, we houden de boekhouding bij op basis van de wensen van de ondernemer.

We interpreteren de cijfers en adviseren de ondernemer, deze rol is binnen grote organisaties zeer goed belegd (controllers, finance managers, business analysts) maar ontbreekt volledig bij het gemiddelde MKB bedrijf. Het zwaartepunt ligt niet langer bij het “maken” van de cijfers maar bij het gebruiken van deze cijfers richting een succesvolle toekomst voor de business.

Moeilijke vaktermen en lastige constructies worden nog steeds wel gebruikt, maar hier vallen we de ondernemer niet meer mee lastig. Ieder z’n vak en hoewel het voor financials erg interessante materie is begrijpen we dat ondernemers dit als overbodige ballast ervaren.

Nieuwe werkwijze vraagt om nieuwe software

Deze nieuwe softwarepakketten zijn gemaakt voor de ondernemer, in tegenstelling tot de traditionele software die juist is gemaakt voor boekhouder. Een boekhoudpakket waar de ondernemer zelf kan inloggen en real-time kan zien wat er gebeurt binnen de onderneming, dat in combinatie met alle automatische koppelingen die je kunt bedenken kenmerkt een modern boekhoudprogramma.

Het bijhouden van de administratie wordt hierdoor steeds eenvoudiger, de ondernemer kan het meeste werk zelf doen en de boekhouder is alleen nog nodig om de ondernemer extra uitleg te geven en mee te denken richting de toekomst. Geen boekhouder maar financieel adviseur dus, precies waar de moderne ondernemer behoefte aan heeft.

Einde van het “uurtje factuurtje” tijdperk

Als ik kijk naar de uitvoering van werkzaamheden door de gemiddelde boekhouder dan kan dat veel efficiënter, waar een boekhouder nu een hele middag facturen aan het inkloppen is, kan dit ook met een automatische koppeling worden ingericht waar je eenmalig een uurtje mee bezig bent.

Factureren per uur is dan ook niet meer van deze tijd, dit stimuleert de boekhouder juist niet om efficiënter te gaan werken, omdat dit meteen ten koste van de omzet gaat. Waar nu gefactureerd wordt op basis van inspanning, zal in de toekomst gefactureerd worden op resultaat. Vaste maandtarieven op basis van de dienstverlening die de klant wenst, het is aan de boekhouder om dit zo efficiënt mogelijk in te richten en daarmee op prijs te concurreren.

Tot slot

Een aantal tips voor ondernemers die mee willen in deze ontwikkeling. Kijk niet alleen naar uurtarieven bij het uitzoeken van een boekhouder, kijk naar het totale kostenplaatje. Liever een boekhouder die één uur per maand bezig is voor € 80 dan iemand die 4 uur bezig is voor € 45 per uur.

Bepaal zelf welke informatie je wilt ontvangen en wanneer, een boekhouder die zegt dat hij/zij standaard uitstel aanvraagt en je daardoor meer dan een half jaar op de jaarcijfers moet wachten hoef je niet te accepteren. Rapportage richting de ondernemer zou helemaal los moeten staan van belastingaangiftes. Als jij elke maand een overzicht van omzet en kosten wilt dan is dat een hele reëel vraag waar een goeie boekhouder altijd aan tegemoet zal komen.

Vraag je boekhouder eens wat hij/zij precies voor je doet, misschien zitten er werkzaamheden bij die veel tijd (en dus geld) kosten die je ook prima zelf zou willen doen.

Tijden veranderen, slimme ondernemers maken daar gebruik van en blijven de concurrentie voor door gebruik te maken van nieuwe ontwikkelen. De traditionele boekhouder zal op termijn helemaal uit het bedrijfsleven verdwijnen, de toekomst is aan de nieuwe generatie financials…

George Keijzer
Door

George Keijzer

op 21 Oct 2013

Geachte heer,interessant hoe dit geschreven is. Wat is de beste opleiding voor het beginnen van een administratiekantoor? Ik ben nu bezig met MBA. PDL moet ik opfrissen (diploma in 2009) gehaald.Met vriendelijke groet,George Keijzer

Reactie plaatsen