Hulp met doelen stellen en behalen!
07 april 2015 

Hulp met doelen stellen en behalen!

Iedere onderneming heeft een gezonde financiële basis nodig. Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor de financiële basis van jouw onderneming. Jij bepaalt immers welke strategie je volgt en welke keuzes je maakt. Maar je hoeft er niet alleen voor te staan. Misschien twijfel je over een beslissing of wil je weten of jouw financiële conclusies de juiste zijn? Er zijn namelijk altijd kansen en risico’s die jij niet ziet.

De afgelopen maanden heb ik verschillende ondernemers mogen begeleiden als financieel coach. Dat vind ik een van de leukste dingen van mijn vak, ondernemers helpen om optimaal te ondernemen en te groeien. Ik kan je helpen om kansen en risico’s die je zelf niet kan zien, te herkennen. Ik kijk en denk met je mee vanuit jouw ondernemend perspectief. Omdat jij wellicht met dezelfde uitdagingen zit, vertel ik je daar graag wat meer over aan de hand van een klantvoorbeeld.

Omzettarget

Begin dit jaar vroeg een ondernemer mij hoe hij ervoor kon zorgen dat hij minimaal het inkomen zou verdienen dat hij in loondienst had. Ik heb hem geholpen met het opstellen van een omzettarget. Eerst hebben we het wenselijke netto inkomen bepaald. Op basis daarvan hebben we berekend hoeveel bruto winst hij moest maken. Vervolgens hebben we gekeken naar zijn vaste en variabele kosten. Nadat we deze inzichtelijk hadden gemaakt, bleek dat er mogelijkheden waren om op bepaalde zaken te bezuinigen. Nu konden we de omzettarget bepalen die nodig is het wenselijk netto inkomen te verdienen.

Verkooptarget: realistische doelen stellen

Maar hoeveel moest hij verkopen om deze omzettarget te behalen? Om antwoord te geven op deze vraag hebben we een verkooptarget bepaald. Omdat er veel concurrentie in de branche is, hebben we er voor gekozen een concurrentievergelijking te maken en op basis hiervan de prijs per product te bepalen. Deze prijzen hebben we naast de eigen kosten en het gewenste inkomen neergelegd om vervolgens te analyseren of het mogelijk is om met deze prijzen de gestelde omzet te behalen. De factor tijdscapaciteit (aantal te bezoeken klanten in een jaar) was hierbij cruciaal. Op deze wijze stelden we een realistisch doel en maakte we inzichtelijk hoeveel producten hij moest verkopen om het wenselijke inkomen te behalen.

Je staat er niet alleen voor

Als ondernemer moet je het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Het is juist goed om daar eens een blik van buitenaf op te hebben. Ik wil je graag helpen groeien en kijk daarbij verder dan alleen de cijfers. Als financieel coach kijk ik op detailniveau naar je inkomsten en uitgaven en adviseer ik over de risico’s die je als ondernemer binnen het bedrijf en je gezin loopt.

Vragen die onder andere door mij dan beantwoord worden zijn: welke beslissingen kun je maken om je rendement te verbeteren, op welke manier houdt je de kosten in de hand als je onderneming sterk aan het groeien is, hoe beoordeel je of een investering goed is, op welke manier zorg je voor financiële zekerheid in je gezinssituatie binnen de onzekerheid van ondernemerschap?

Wil je daar meer over weten? Laat het mij dan weten, dan maken we snel een afspraak.

Reactie plaatsen