Fiets van de zaak: waarmee rekening houden?
21 november 2013 

Fiets van de zaak: waarmee rekening houden?

Regelmatig ontvangen wij vragen met betrekking tot het aanschaffen van een fiets van de zaak. Via deze blog wil ik je op de hoogte brengen van de regels hierover, waarmee je je voordeel kunt doen.

Wanneer je een fiets aanschaft mag je deze tot het bedrijfsvermogen rekenen zolang de fiets niet voor 90% of meer in de privésfeer wordt gebruikt. Wanneer de fiets dus voor meer dan 10% bedrijfsmatig wordt gebruikt mag deze tot het bedrijfsvermogen gerekend worden. De btw kun je in een keer in vooraftrek brengen, maar voor het privé gebruik moet dit weer gecorrigeerd worden.

Fiets van de zaak? Let op BTW afdracht

Stel dat je een fiets koopt voor een bedrag van € 1.210 (inclusief 21% omzetbelasting). Je verwacht de fiets voor 80% zakelijk te gebruiken. De investering in de fiets kun je dan voor 80% van € 1.000 is € 800. De jaarlijkse afschrijving op de fiets bij een verwachte levensduur van 5 jaar is € 160.

In bovenstaand voorbeeld betaalt je € 210 omzetbelasting. Als ondernemer mag je die geheel terugvragen in de periode waarin de aankoop heeft plaatsgevonden. Voor het privé gebruik van de fiets dient echter btw aftrek gecorrigeerd te worden. Het privégebruik wordt voor de heffing van omzetbelasting namelijk beschouwd als een fictieve dienst van de zaak aan jou. De fictieve dienst wordt geacht 10 jaar te worden verricht. Je dient dan elk jaar 1/10 van het totale privégebruik (20%) in de aangifte omzetbelasting te verwerken waarover telkens 21% BTW moet worden afdragen.

Het is ook mogelijk het privégebruik al bij de aanschaf te verwerken. Dit is wat praktischer. In dit voorbeeld stel je de terug te vragen omzetbelasting dan op 80% van € 210, is € 168.

Bijtellingsregels

Voor het gebruik van de fiets gelden geen bijtellingsregels zoals voor een auto. Als je de fiets privé zou kopen, dan mag je een kilometerregistratie 0,19 per kilometer zakelijk declareren. BTW en afschrijving is dan verder niet van toepassing, maar afhankelijk van de jaarlijkse kilometers die jij zakelijk fietst kan dit nog interessanter zijn. Bij bovenstaand voorbeeld zou het omslagpunt bij 850 km per jaar liggen.

Reactie plaatsen