Op welke kosten mag je BTW terugvragen?
31 mei 2013 

Op welke kosten mag je BTW terugvragen?

Als je ondernemer bent draag je BTW af over de omzet en mag je BTW terugvragen over de zakelijke kosten die je maakt. Bij kosten is het vaak de vraag welke kosten je wel en niet mee mag nemen…

Heb je bijvoorbeeld een mobiele telefoon die je privé en zakelijk gebruikt, mag je de BTW dan wel of niet terugvragen?

Deze vraag speelt bij een heleboel kostenposten, met name kleine ondernemers die vanuit thuis werken hebben veel “gemengde kosten”, dit zijn kosten die deels privé en deels zakelijk zijn.

Welke BTW mag je niet terugvragen?

Je wilt zoveel mogelijk kosten meenemen, dit is namelijk geld dat je terugkrijgt, maar ook weer niet teveel. Het terugvragen van BTW op privékosten mag niet, als je dit wel doet dan is er de kans dat je dit achteraf moet terugbetalen of nog erger, een boete krijgt van de belastingdienst.

Vooral als kosten overduidelijk privé zijn riskeer je een boete, omdat je als ondernemer hoort te weten dat dit niet de bedoeling is.

Voor het terugvragen van BTW, ook wel voorbelasting genoemd, gelden een aantal specifieke regels.

De volgende BTW mag je niet terugvragen: 

  • BTW over privé-uitgaven, als iets 100% voor privégebruik is mag je geen BTW terugvragen, als iets deels zakelijk en deels privé is dan mag je ook maar een gedeelte van de BTW terugvragen
  • BTW over uitgaven die samenhangen met vrijgestelde omzet, als je bijvoorbeeld gecertificeerde opleidingen aanbiedt dan draag je daar 0% BTW over af, dit betekent dat je de BTW op bijvoorbeeld de zaalhuur ook niet mag aftrekken
  • BTW op eten en drinken in de horeca, hier staat wel BTW op de bon, maar deze mag je niet aftrekken
  • BTW op relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen
  • Buitenlandse BTW, als je als ondernemer iets bestelt in het buitenland moet je aan de leverancier een factuur vragen die vrijgesteld is van BTW. Staat er toch BTW op de factuur dan mag je deze niet terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst

BTW die je niet mag aftrekken kun je als kosten opvoeren, stel je mag de BTW op zaalhuur niet aftrekken, je huurt voor € 1.000 excl. BTW een zaal, je betaalt dus € 1.210 incl. BTW en neemt deze € 1.210 op als kosten. Als je de BTW wel terug mag vragen dan neem je slechts € 1.000 op als kosten.

Welke BTW mag je wel terugvragen?

In beginsel geldt dat je de BTW mag terugvragen over kosten die je zakelijk mag meenemen. De BTW voor zakelijke uitgaven/kosten mag je aftrekken, op voorwaarde dat je een juiste BTW bon of factuur hebt, zonder bon/factuur mag je geen BTW aftrekken ook al zijn de kosten zakelijk.

Voorbeelden van BTW die je wel mag terugvragen, maar vaak vergeten worden door ondernemers:

  • De BTW op de kosten voor je mobiele telefoon
  • Specifieke uitgaven voor een kantoor aan huis (aanschaf bureau, printer etc.)
  • Boeken, literatuur met een zakelijk karakter
  • Zakelijke cursussen die niet zijn vrijgesteld van de BTW

Hoe vraag je BTW terug?

Als ondernemer moet je periodiek een aangifte omzetbelasting (BTW) doen, meestal is dit per kwartaal, maar het kan afhankelijk van de grootte van je onderneming ook per jaar of per maand.

In deze aangifte geef je de BTW op over de omzet en de BTW over kosten trek je er vanaf, het bedrag dat overblijft moet je overmaken naar de belastingdienst.

Stel dat het bedrag dat je kunt terugvragen hoger is dan het bedrag dat je moet afdragen dan komt er een negatief bedrag uit de aangifte en dan krijg je geld terug van de belastingdienst.

Ddeheer
Door

Ddeheer

op 16 Jul 2014

Mag je ook btw terugvragen op een privé gekocht zakelijke bedrijfsruimte? Zo ja, hoe doe je dat dan?

John Wolvekamp
Door

John Wolvekamp

op 10 Mar 2015

Mag je ook BTW terugvragen op onderhoud aan een deel van het pand dat onder de terbeschikkingsstellingsregeling valt? Losstaand deel van het pand is prive bezit, maar wordt uitsluitend zakelijk gebruikt. Heeft eigen ingang, keuken en toilet.

Rianne
Door

Rianne

op 05 Nov 2015

Mag je ook BTW terug vragen van de 4000€ schade regeling van de NAM in het aardbevingsgebied. Zoals o.a. een cv- ketel , HR++ glas, zonnepanelen etc.

Rob
Door

Rob

op 25 Feb 2016

Hoe belast ik een opdrachtgever voor een catering. Ik heb hiervoor spullen moeten inhuren bij een verhuurbedrijf. Daarvoor heb ik uiteraard BTW betaald. Daarnaast lever ik het eten. Hoe ziet mijn factuur richting opdrachtgever uit en voornamelijk mijn BTW?

Aart-Jan
Door

Aart-Jan

op 28 Jun 2016

De artikelen die u levert met 6% BTW (eten) splitsen van de artikelen die u levert met 21% BTW (gehuurde spullen). Voorbeeld: 25 personen buffet á €12,50 p.p €312,50 3 partytenten á €75,00 €225,00Totaal: €537,50 excl. BTW BTW bedrag 6%: 18,75 BTW bedrag 21%: 47,25Totaal: €603,50 incl BTW BTW 21%

Toine
Door

Toine

op 16 Apr 2016

Ik wil nu een telefoon aanschaffen maar pas over 3 maanden me inschrijven bij KvK en belastingdienst. Kan ik achteraf de btw nog terug vragen ? Als ik een abonnement neem en de telefoon volledig betaal dan kan ik de btw terug vragen of moet ik een lossee telefoon en een sim only aanschaffen ?

ilja rouwenhorst
Door

ilja rouwenhorst

op 27 May 2016

In 2014, hebben wij een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid opgericht, die bij de Kamer van Koophandel geregistreerd is Begin 2015 zijn wij een flyer campagne begonnen met een landelijke verspreiding. Deze campagne heeft een groot bedrag van het beschikbare geld gekost. Uiteindelijk was het resultaat naar aanleiding van deze campagne negatief, dus zijn wij met een herhaling gestopt. Het bedrag dat betaald is was 13 167 euro + 21% BTW (2765.07 euro). Ook hebben we in dat zelfde jaar een rekening van een notaris in DenHaag betaald waar een bedrag van 197.08 euro aan BTW betaald is. Omdat er geen inkomsten zijn geweest zou ik willen vragen of u denkt dat we deze bedragen aan BTW terug kunnen vorderen bij de desbetreffende belastingdienst? Het zou toch om een totaal bedrag betaald aan BTW van 2 962,15 euro gaan! En als dat zo is, waar en hoe start ik zo'n procedure op?

Aart-Jan
Door

Aart-Jan

op 28 Jun 2016

BTW Aangifte doen voor ondernemers. Zie de belastingdienst website. U heeft als het goed is een BTW nummer gekregen van de belastingdienst na inschrijving KvK. U bent dan BTW plichtig. Of u winst of verlies heeft gemaakt oet voor de BTW aangifte niet ter zake.

René Schapendonk
Door

René Schapendonk

op 07 Jul 2016

BTW terugvragen op alle kosten die zakelijk zijn wanneer u btw plichtig bent. Bij gemengd gebruik naar rato terugvragen. Buitenlandse btw niet terugvragen. Eventueel in het buitenland of Heerlen deze btw terugvragen

Reactie plaatsen