Afschaffing dga pensioen in eigen beheer
05 november 2016 

Afschaffing dga pensioen in eigen beheer

DGA en je hebt in jouw onderneming pensioen opgebouwd? Dit kan straks niet meer. Vanaf januari 2017 mag je als dga namelijk geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen.
De regeling wordt vooral afgeschaft vanwege de de fiscale complexiteit. Ook is vaak onduidelijk wanneer er dividend kan worden uitgekeerd.
Voor bestaande pensioenregelingen komt een overgangstermijn van drie jaar. Binnen deze termijn moet je kiezen voor één van de volgende mogelijkheden:

  1. Afkoop
  2. Omzetting in oudedagsverplichting
  3. Premievrij handhaven

Of het pensioen wel of niet is ingegaan maakt niet uit. Alle dga’s kunnen  dus gebruik maken van de mogelijkheden die ik in dit artikel bespreek. Opties 1 en 2 kunnen alleen in 2017, 2018 of 2019 worden toegepast.

  1. Afkoop van het pensioen in eigen beheer

Hierbij mag kun je het pensioen afkopen op basis van de fiscale waarde. Hierover krijg je een belastingvoordeel als je dit in 2017, 2018 of 2019 doet. Dat belastingvoordeel is het grootst in 2017. Dit moet dga’s stimuleren om snel tot afkoop van hun pensioen over te gaan.
Jaar Korting Heffing over Effectieve belastingdruk (maximaal)
2017 34,5% 65,5% 34,06%
2018 25,0% 75,0% 39,00%
2019 19.5% 80,5% 41,86%

2. Omzetten naar oudedagsverplichting

Eigenlijk is de nieuwe oudedagsverplichting niet meer dan een ordinaire ‘spaarpot’. De fiscale balanswaarde van dit moment wordt omgezet en daar komt ieder jaar rente bij. Vanaf AOW-datum keert de voorziening in 20 jaar uit. Een soort bancaire lijfrente.

3. Premievrij pensioen in eigen beheer

De dga kan het bestaande pensioen ook handhaven. Het (tot januari 2017) opgebouwde pensioen wordt op de pensioendatum of bij overlijden conform de pensioenpolis uitgekeerd. De indexatie en dividendtoets blijven ook van toepassing.

Verdere aandachtspunten

  • Welke oplossing je ook kiest, het heeft altijd grote financiële gevolgen voor je (ex-)partner.
  • De dga is verplicht om afkoop of omzetting naar een oudedagsverplichting te melden bij de Belastingdienst. Uit de melding moet ook de goedkeuring van de (ex-)partner blijken.
  • Een pensioen bij een verzekering kan naar eigen beheer worden gehaald om de afkoopsom te betalen. Na 2016 is dit niet meer mogelijk.
  • De vermindering of het wegvallen van het opgebouwde pensioen kan niet worden ingehaald door extra lijfrenteopbouw over het verleden.
  • Afkoop of omzetting naar een oudedagsverplichting zorgt ervoor dat de aandelen van de BV in waarde stijgen. Door de waardestijging kan hierover schenkbelasting verschuldigd zijn.

Waar kan de dga het beste voor kiezen?

Het is lastig om de gevolgen van iedere optie te overzien. De financiële verschillen tussen de verschillende mogelijkheden zijn bovendien groot. Wij van ANNO2020 staan je graag bij in jouw keuze met een persoonlijk adviestraject.

Reactie plaatsen