Outsourcen

Outsourcen is het uitbesteden van werkzaamheden aan een extern bedrijf, een voorbeeld hiervan is het uitbesteden van de boekhouding aan een administratiekantoor. Outsourcen is verstandig bij eenmalige werkzaamheden, specialistische werkzaamheden of werkzaamheden die in z’n geheel kunnen worden uitbesteed.

Bij eenmalige werkzaamheden kun je denken aan het opstellen van algemene voorwaarden, het maken van een website of ontwerpen van een huisstijl. Specialistische werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het uitbesteden van de boekhouding, het inschakelen van een incassobureau bij wanbetaling of het bewaren van data (back-ups). Werkzaamheden die je in z’n geheel kunt uitbesteden zijn bijvoorbeeld distributie, waarbij je periodiek een verzendlijst stuurt naar de distributeur, ook kun je denken schoonmaak e.d.

Outsourcen is per uur duurder dan wanneer je personeel zou aannemen, bij deze voorbeelden is het echter niet nuttig hiervoor personeel in dienst te nemen. Een klein bedrijf heeft geen fulltime boekhouder nodig of iemand die websites kan maken wanneer het bedrijf maar één website heeft. Ook zit je met andere kosten zoals een boekhoudpakket of vormgevingssoftware. Door te outsourcen hoef je dit niet allemaal zelf aan te schaffen en zal het per saldo goedkoper zijn dan zelf iemand aannemen.

Bij outsourcen is het verstandig te kijken naar de kosten, je vergelijkt niet alleen de kosten van verschillende aanbieders, maar ook de kosten wanneer je het zelf zou doen neem je mee. Als iemand in dienst nemen fors goedkoper is dan het uitbesteden en de kwaliteit is vergelijkbaar, dan kun je beter iemand in dienst nemen. Een groot voordeel van outsourcen is dat je in veel mindere mate ergens aan vast zit, als het niet bevalt dan zeg je het contract op en neem je een andere partij, bij personeel dat je in dienst neemt is dit lastiger. Ook heb je bij outsourcen geen kantoorruimte of extra werkplekken nodig, voor ondernemers die thuiswerken is dit een groot voordeel.
Reactie plaatsen