Als je met personeel gaat werken en salaris gaat betalen dan moet je hier loonbelasting over afdragen aan de belastingdienst. Zodra er sprake is van salaris ben je verplicht een salarisadministratie bij te houden als ondernemer.
Voor mensen die een BV hebben is dit ook verplicht wanneer er geen sprake is van personeel. De Directeur-grootaandeelhouder staat namelijk zelf op de loonlijst met het verplichte DGA salaris en ook hiervoor moet een salarisadministratie worden bijgehouden.
Een salarisadministratie voeren is specialistisch werk en het is de gemiddelde ondernemer dan ook niet aan te raden dit zelf te doen, dit kost je namelijk erg veel tijd en er is een grote kans dat je het niet goed doet. Daarnaast wijzigen de premiepercentages ook regelmatig waarmee de kans op fouten toeneemt en is de software om loonaangiftes te kunnen doen erg kostbaar.
Je kunt de salarisadministratie het beste uitbesteden, dit kan bij de meeste administratiekantoren. Hiervoor betaal je doorgaans een vast bedrag per medewerker per maand, het scheelt je een hoop werk en de kans op fouten neemt af. Er is een verschil tussen het uitbesteden van de salarisadministratie en werken via een payroll bedrijf of uitzendbureau.
Een payroll bedrijf zet jouw personeel bij zichzelf op de loonlijst en een uitzendbureau zoekt de mensen voor je. Het aanbod van de verschillende payroll bedrijven en uitzendbureaus loopt uiteen. Het is dan ook handig te kijken naar wat je zelf het liefst wilt, welke risico’s er spelen bij de verschillende opties en natuurlijk kijk je ook naar de kosten.
Over stagevergoeding moet je officieel ook belasting betalen, wat je kunt doen is de stagevergoeding als reiskostenvergoeding uitkeren. Je mag medewerkers 19 cent per kilometer aan reiskosten vergoeding geven. Moet iemand bijvoorbeeld 30 kilometer reizen om bij z’n werk te komen dan mag je hem € 11,40 (heen en terug is 60 km x 19 cent) per dag aan kilometerkostenvergoeding geven.
Als iemand elke dag werkt is dit ca 22 dagen per maand, dus € 250,80 dat je onbelast uit mag betalen. Hiervoor hoef je dus ook geen salarisadministratie te voeren. Naast reiskostenvergoeding geldt dit ook voor andere vergoedingen, je moet dan wel aan kunnen tonen dat het om reële kosten gaat.