Incasso via bank

Een incasso is het tegenovergestelde van een overboeking, hierbij wordt door de leverancier geld van de rekening van de klant afgehaald. Je kunt met een zakelijke rekening incasseren als je een incassocontract bij de bank hebt. Zo’n contract kun je krijgen als je meer dan een jaar een rekening hebt en er geen bijzondere situaties zijn.

Bij incasso vindt de controle achteraf plaats, je kunt dus van elke willekeurige rekening incasseren, zolang je maar het rekeningnummer en de naam van de rekeninghouder hebt. Je hebt een machtiging van de klant nodig om achteraf aan te kunnen tonen dat je gerechtigd was de incasso uit te voeren.

Degene van wiens rekening is geïncasseerd kan de incasso-opdracht laten terugboeken indien hij/zij het er niet mee eens is. Particulieren kunnen dit met internet bankieren tot 60 dagen na de incasso, voor ondernemers is dit 5 dagen. Binnen 12 maanden na de opdracht kan een klant nog aangeven bij de bank dat hij/zij het niet met de incasso eens was en dan zal de bank onderzoek doen, indien de machtiging ontbreekt dan zal de bank het bedrag terugstorten naar de klant.

Het voordeel van incasso is dat het initiatief voor de betaling bij de verkoper ligt. De klant hoeft dus alleen zijn rekeningnummer en naam in te vullen en hoeft zelf verder niets te doen. Het nadeel is dat mensen kunnen storneren (de opdracht ongedaan maken), betaling vooraf is dus lastig, want dan zou je 60 dagen moeten wachten met levering om zeker te weten dat de klant het bedrag niet terug boekt nadat hij het product heeft ontvangen.

Incasso is wel ideaal voor termijnbedragen, bijvoorbeeld bij maandelijks abonnementen. Je ziet vaak bij maandelijkse betalingen dat klanten dit vergeten en door met incasso te werken heb je de betalingen zelf in de hand.
Reactie plaatsen