Zodra je een bedrijf begint zul je zakelijk betalingsverkeer krijgen. Je moet facturen betalen en klanten zullen geld naar je rekening overmaken. Als je een BV hebt dan is een zakelijke rekening verplicht, dit is zo omdat de BV een rechtspersoon is. Het is dus juridisch gezien een opzichzelfstaande entiteit.
Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid, dus een eenmanszaak of VOF e.d. is een zakelijke rekening niet verplicht. Juridisch gezien zijn ondernemer en onderneming dezelfde entiteit. Toch is het wel verstandig een zakelijke rekening te openen.
Het voordeel van een zakelijke rekening is dat je een onderscheid maakt tussen zakelijke en privé transacties. Dit vergroot het overzicht voor jezelf en als je met een externe boekhouder wilt werken dan hoef je hem/haar alleen inzicht te geven in je zakelijke financiën en niet in je privé financiën. Ook als je met meerdere ondernemers bent is het raadzaam met een zakelijke rekening te werken, zodat alle vennoten ook volledig inzicht kunnen hebben in de zakelijke financiën zonder daarbij meteen ook inzicht te moeten hebben in de privézaken van de andere vennoten.
Een zakelijke rekening bij een bank is over het algemeen iets duurder dan een particuliere rekening, dit gaat nog steeds slecht om een paar tientjes per jaar. Aan een zakelijke rekening zitten meer opties, zo kun je onder bepaalde voorwaarden een incassocontract krijgen waarmee je zelf kunt incasseren bij je klanten. Ook kun je zakelijke kredieten alleen afsluiten als je dat koppelt aan een zakelijke rekening.
Als je dus ooit de bank nodig hebt voor je bedrijf dan is een zakelijke rekening bij de bank een must. Welke bank je kiest is persoonlijk, er zijn redelijk wat verschillen tussen de banken. Bij sommige banken is het openen van een rekening vrij goedkoop, maar is het dan weer lastig een krediet te krijgen, er zijn ook banken waar je zelfs zonder ondernemingsplan een kredietruimte kunt krijgen. Dit hangt dus af van je soort bedrijf en persoonlijke voorkeur.