Hoe schrijf je een bedrijf in?

Als je de beslissing hebt genomen om voor jezelf te beginnen dan is de volgende vraag of je ook een bedrijf moet inschrijven. Hier is veel verwarring over omdat dit niet altijd verplicht is. Een bedrijf inschrijven doe je bij de kamer van koophandel, hier wordt o.a. in het handelsregister geregistreerd dat je een bedrijf hebt, wat de naam van je bedrijf is en wat je bedrijfsactiviteiten zijn. Het handelsregister is een overzicht waarin alle Nederlandse bedrijven zijn opgenomen.

Het is dus niet altijd verplicht om je in te schrijven bij de kamer van koophandel. Je kunt tot op zekere hoogte zaken doen zonder dat je een officieel bedrijf hebt. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je af en toe een gastlezing geeft of andere eenmalige inkomsten hebt zonder structureel karakter. Deze inkomsten mag je dan als inkomsten uit overige werkzaamheden opgeven en hiervoor hoef je je niet als ondernemer in te schrijven.

Dat het in sommige gevallen niet verplicht is om je in te schrijven is betekent niet dat het niet verstandig is om dit juist wel te doen. Het inschrijven van een bedrijf heeft een aantal voordelen:

Mindset

Door je officieel in te schrijven ben je voor je gevoel ook echt bezig met het opbouwen van een bedrijf. Als je geen bedrijf hebt dan zie je het vaak onbewust als losse werkzaamheden die je erbij doet en ben je vaak veel minder actief bezig met het uitbreiden van je onderneming. Er ontstaat vaak ook een angst om door te groeien omdat je op een gegeven moment de stap moet maken om echt je bedrijf in te gaan schrijven, dit ervaren veel starters zonder bedrijf als een drempel. Als je een bedrijf hebt dan is het veel makkelijker om er ook echt serieus en gemotiveerd mee aan de gang te gaan.

Uitstraling

Je kunt je naar de buitenwereld toe presenteren als een echt bedrijf, als je zaken gaat doen met andere partijen kun je een visitekaartje overhandigen met daarop een bedrijfsnaam en een kvk nummer. Doordat je een bedrijf hebt geef je aan dat je serieus bezig bent. Als je daarentegen geen bedrijf hebt geef je impliciet aan dat je jezelf niet serieus genoeg neemt om er een echt bedrijf van de maken. Veel zakencontacten zullen dit ook zo interpreteren en doen vervolgens liever zaken met een “echt” bedrijf.

Regelgeving

De Nederlandse wet- en regelgeving voor ondernemers is gebaseerd op het inschrijven van een bedrijf. Als je wel als ondernemer werkt maar geen bedrijf hebt dan val je in een bijzondere categorie waar uitzonderingsregels voor zijn. Dit zit vaak veel lastiger in elkaar dan wanneer je een bedrijf hebt, hier zijn alle “normale” regels namelijk op van toepassing. Als je geen bedrijf hebt is het vaak lastig de werkzaamheden in een bepaalde categorie te plaatsen, werk je bijvoorbeeld als freelancer als zelfstandige of ben je in een fictieve loondienstbetrekking.

Belastingen

Als je producten verkoopt of diensten levert moet je hier btw over berekenen en afdragen aan de belastingdienst. Je kunt alleen btw afdragen als je een btw nummer hebt, dit nummer krijg je automatisch als je een bedrijf inschrijft. Als je geen bedrijf hebt moet je dit zelf aanvragen, veel mensen die geen bedrijf inschrijven melden zich ook niet aan bij de belastingdienst, terwijl dit voor de btw wel verplicht is.

Er zijn voor de meeste ondernemers bepaalde belastingvoordelen. Als je aan een aantal criteria voldoet (waar de meeste ondernemers wel aan voldoen) dan heb je recht op een aantal aftrekposten. Dit kan je duizenden euro’s aan belastingen besparen. Hier moet je wel een bedrijf voor ingeschreven hebben, want zonder bedrijf ben je geen ondernemer.

Schrijf dus wel een bedrijf in

Er zijn dus veel voordelen aan het inschrijven van een bedrijf en het is een kleine moeite. Sinds een aantal jaren is inschrijving bij de Kamer van Koophandel gratis. Wil je dus serieus een bedrijf opbouwen zorg er dan voor dat je ook daadwerkelijk een bedrijf hebt om op te bouwen en schrijf je in als ondernemer.
Reactie plaatsen