De belastingdienst heeft aangekondigd strenger te gaan toezien of de kosten die je op het bedrijf zet, daadwerkelijk zakelijke kosten zijn. Als het prive-uitgaven zijn dan kunnen boetes worden opgelegd. Waar moet je op letten? Wanneer zijn kosten zakelijk- en wanneer prive?
De belastingdienst bepaalt (niet) wat bedrijfskosten zijn
Wanneer je kosten maakt en deze uitgaven zijn gedaan met het oog op zakelijke belangen, dan zijn deze kosten in beginsel zakelijk. Of deze kosten daadwerkelijk vanuit bedrijfseconomisch oogpunt aan te raden zijn is niet belangrijk. De belastingdienst beoordeelt niet of het dus verstandig is bepaalde uitgaven te doen. Het kan wel zijn dat de belastingdienst vindt dat de kosten eigenlijk privé-uitgaven zijn en dat deze dus beperkt- of niet aftrekbaar zijn.
Wanneer zijn kosten zakelijk- en wanneer privé uitgaven?
Door discussies over het zakelijke en privé belang van uitgaven met de fiscus is al veel jurisprudentie ontstaan. Daarbij is door de rechter vaak gekeken naar de onevenredigheid van de zakelijkheid en privé. De rechter heeft hierin vaak vastgesteld dat de hoge kosten die een ondernemer maakte slechts deels zakelijk, maar vooral een privé belang diende. Je kunt dus vaststellen dat deze verhouding altijd goed in de gaten gehouden moet worden.
Waarom gaat de belastingdienst extra controleren?
Het afgelopen jaar heeft de belastingdienst een pilot gedraaid waarbij zijn 360 ondernemers gecontroleerd hebben. Daarbij is vooral gekeken naar de zakelijke opgegeven kosten en de verhouding van privé uitgaven hierin. Dit laatste bleek vaak het geval te zijn, waardoor er onder deze ondernemers een totaal bedrag van € 1,3 miljoen gecorrigeerd is.
De belastingdienst had de volgende uitgaven aangemerkt als (gedeeltelijke) privé uitgaven:
- Uitgaven voor een nieuwe keuken
- Uitgaven voor verblijf in een vakantiehuis met familie
- Uitgaven voor vliegtuigtickets
- Uitgaven voor hotelovernachtingen
Het verbaast dus niet dat de belastingdienst naar aanleiding van deze pilot meer gaat controleren op de verhouden zakelijke- en privé uitgaven.
Wat zijn de boetes op onterecht opgevoerde zakelijke kosten?
Wanneer je prive uitgaven opvoert als zakelijke kosten dan kan dit gepaard gaan met flinke boetes. Deze boetes kunnen oplopen tot 50% of bij fraude 100% van de gecorrigeerde kosten. Het is dus goed opletten of dit binnen jouw administratie wel goed staat.
Op welke uitgaven moet je vooral letten?
- Dineruitgaven op feestdagen of met een kindermenu op de rekening zijn lastig zakelijk te noemen.
- Het declareren van een week hoteluitgaven met je hele gezin, terwijl je zelf één dag werkzaamheden verricht voor een klant in de betreffende omgeving is ook uit verhouding.
- Kosten van een vliegtuigticket naar een overwegend vakantiebestemming wordt ook lastig.
Waarom moet ik een zakelijke rekening openen?
Als boekhouder adviseer ik tevens alleen zakelijke kosten van je zakelijke rekening te betalen. Als je als ondernemer doordat je privé krap bij kas zit veel privé uitgaven met je zakelijke pas betaald is de kans groot dat je boekhouding vol zit met privé uitgaven die als zakelijk kosten geboekt worden.
Om te voorkomen dat je als ondernemer in deze situatie belandt kun je beter periodiek goed inzicht brengen in je privé uitgaven waarna je het salaris hierop aanpast. Hiermee kun je en keer per maand een vast bedrag opnemen voor je privé uitgaven en blijft je zakelijke rekening schoon, wat een hoop problemen met de belastingdienst kan voorkomen.
Als je vragen hebt, dan kun je mij natuurlijk altijd een bericht sturen via de site of bellen op 088 088 2700.