Geld lenen van familie voor je bedrijf. Waar moet je op letten?

Als ambitieuze ondernemer wil je soms een investering doen. Een investering die ervoor gaat zorgen dat je bedrijf nog beter gaat draaien en de omzet en winst een boost kan geven.
Hiervoor heb je geld nodig, maar helaas geeft de bank in deze tijd vaak geen gehoor. Het kan dan handig zijn om geld van familie te lenen, maar waar moet je dan op allemaal op letten? En is het überhaupt wel verstandig om van je familie te lenen?

De bank geeft mij geen lening, wat nu?

Banken zijn helaas niet vaak net zo enthousiast over een investering als jij. Helaas lukt het daarom niet altijd een lening te krijgen. Mede daardoor zijn er door internet en de kracht van sociale media alternatieven ontstaan zoals crowdfunding. Crowdfunding is echter niet geschikt voor iedere ondernemer of bedrijf. Een familielening kan dan een goed alternatief zijn. Op welke manier kun je dat het beste aanpakken?

Zet afspraken over geld lenen altijd op papier

Van familie geld lenen gebeurt al heel lang en ook erg vaak. Je wilt natuurlijk geen onrust tussen broers, zussen, ouders of andere familieleden, dus daarom is het nog belangrijker dit goed te regelen.

  • Waar moet je dan opletten en hoe voorkom je later die onrust?
  • Is het voldoende mondelinge afspraken te maken bij het lenen van familie?

Om problemen te voorkomen adviseer ik om altijd de afspraken op papier te zetten. Zoals gezegd, het gaat om je familie, dus je wilt het extra goed geregeld hebben. 🙂

Welke afspraken moet ik dan precies op papier zetten?

Stel je gaat bijvoorbeeld geld van je ouders lenen, waarmee je die fantastische investering kunt doen in je bedrijf. Betrek dan ook je broers en zussen daarbij en vertel hen wat er in grote lijnen is afgesproken. Details zijn hier vaak niet voor nodig, maar wees in ieder geval open over de afspraken die je met je ouders hebt gemaakt.
In de overeenkomst zelf zet je natuurlijk wel een aantal details, namelijk minimaal de volgende:

  • De namen en de geboortedata van je ouders en jezelf.
  • De hoogte van het bedrag dat je gaat lenen en met welk doel.
  • Het rentepercentage wat je betaalt over het geleende bedrag.
  • De afspraken die je hebt gemaakt over de hoogte van aflossing, termijn en duur.
  • Eventuele zekerheidstellingen, zoals onderpand op je auto, huis of de investering die je gaat doen.

Wat zijn de fiscale regels van het (uit)lenen van geld?

De rente die jij moet betalen, zijn voor jou bedrijfslasten. Deze komen dus in mindering op je winst uit onderneming. Deze lening valt voor het familielid dat jou geld uitleent in box 3. Dit betekent dat, ondanks dat zij het geld niet op hun rekening hebben staan, zij dit wel als vermogen moeten meerekenen. Voorheen moest je een lening nog registreren bij de Belastingdienst, maar dit hoeft niet meer. Het is daardoor wel belangrijker geworden dat een leningovereenkomst in tweevoud wordt opgemaakt en dat beide partijen, dus zowel je ouders of ander familielid en jij een origineel getekend exemplaar hebben.

Welke rente mag ik afspreken over een familielening?

De rente die je samen afspreekt moet “zakelijk” zijn. Dit betekent dat er gekeken moet worden wat het risico is dat de persoon die jou het geld leent zijn geld niet meer terugziet. Dit risico is afhankelijk van hoe gezond jouw bedrijf is, de branche waarin je actief bent en het eventuele onderpand dat je kunt aanbieden.
Een goede manier om het rentepercentage te bepalen is dat je kijkt wat een bank bij een vergelijkbare lening als rentepercentage zou rekenen. Overigens is mijn ervaring dat je hiervan zonder fiscale consequenties maximaal 25% van mag afwijken.

Heb je vragen over geld lenen voor je bedrijf?

We helpen je graag verder. Je kunt je vraag stellen in de reacties hieronder. Als je vraag meer een privé-aangelegenheid is, neem dan gewoon even contact met ons op.